Новини

Зелени Балкани отбелязаха Денят на Европейския зелен пояс!

***

Събитие по случай отбелязването на Деня на Европейския зелен пояс събра партньори, приятели и поддръжници на Зелени Балкани.

То се проведе в района на Защитена Зона Натура 2000 Сакар и започна с Празник на плодородието и реколтата в село Левка. На него местни производители и фермери представиха своята продукция, като много от гостите на събитието също бяха донесли различни домашно приготвени ястия и напитки, плодове и зеленчуци от градината, а представителите на НЧ „Отец Паисий“  поздравиха гостите ни с песни от района.

По време на събитието гостите ни имаха възможност да се запознаят и с "Оживялата изложба" - макети на застрашени от изчезване птици, чийто дом е в територии, част от богатото биологично наследство "Зелен пояс", а акцент в нея, естествено, бяха белошипите ветрушки.

Наши официални гости бяха представители на община Свиленград, историческия музей в града, и ОУ „Христо Ботев“ село Левка и турската организация „Association of Back to Nature Youth and Sport Club“. А, специално за събитието пристигна и една дама от А1, като част от инициативата на TimeHeroes за набиране на доброволци , служители на фирмата, за различни каузи.

Домакин на събитието бе Центърът за природозащитни дейности на проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017, изпълняван от Зелени Балкани и финансиран от програма LIFE на ЕС.

Всички над 20 изложителя получиха грамота за участието си, а след като дегустирахме изложените продукти, поехме на път. Посетихме няколко скални църкви и долмени, разгледахме богатото природно разнообразие на района, отбихме се в Гостилница „Граница“ село Щит, където опитахме традиционни за Сакар ястия.
Пътьом освободихме и над 30 сухоземни костенурки, пациенти на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

Събитието имаше за цел да популяризира международната инициатива Европейския Зелен Пояс, която обхваща територии със съхранени природа, бит и култура. Поради ограничения достъп до граничните райони попадащи от двете страни на бившата ,,Желязна завеса“ от недалечното минало, тези райони са запазили автентичния си вид, и в същото време остават слабо познати за широката общественост. Традиционно Деня на Зеления Пояс се отбелязва в редица страни от обхвата на Инициативата в периода 18 – 24 септември с поредица от събития. Също така Празника на плодородието бе асоцииран и към Европейските дни на наследството и е включен в събитийния календар на община Свиленград. 

Благодарим на участниците и гостите в събитието - Община Свиленград, Исторически музей Свиленград, НЧ ,,Отец Паисий“ с. Левка  - Сдружение ,,Природен Парк Сакар“, Association of Back to Nature Youth and Sport Club, Гостилница ,,Граница“, BulNaMe, Семейна ферма ,,Левка“, Овцеферма с. Дервишка могила, ,,Биосакар“ ЕООД, Николай Колев – производител на грозде от с. Левка, производители на домашни сирена и кашкавали от с. Студена, производители на домашно масло от овче мляко с. Студена, Петър Василев – зеленчукопроизводител с. Левка, Хоремаг ,,Старата акация“ с. Студена, винопроизводители „Лозев вино“ и други.Източник:
Сдружение "Зелени Балкани - Стара Загора" проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017